Η υπερβολική κατανάλωση νερού, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα όλους όσους διαθέτουν κάποιο κήπο γιατί αποτελεί ένα σημαντικό κόστος. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό είναι δώρο της φύσης που δεν πρέπει να σπαταλάμε.
Προτείνουμε λοιπόν 8 απλά tips τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να να πετύχουμε τη μείωση της κατανάλωσης του νερού που απαιτείται για τη συντήρησή του.
1. Επιλέγουμε για τον κήπο μας φυτά ιθαγενή της περιοχής σας, ή άλλων περιοχών με μεσογειακό κλίμα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα συχνό πότισμα για ν’ αποδώσουν. Έτσι π.χ. μπορούμε να επιλέξουμε ελιές ή συκιές για δέντρα, . κίστους (λαδανιές), δεντρολίβανα, διάφορες σάλβιες, λεβάντες και τεύκρια.
2. Χρησιμοποιούμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος προσοχή όμως Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις σωληνώσεις μας για τυχόν προβλήματα, γιατί την οποιαδήποτε διαρροή που δεν έχουμε εντοπίσει, θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά. Επιπρόσθετα, πρέπει να ρυθμίζουμε τη ροή των μπεκ ξεχωριστά σε κάθε φυτό – ανάλογα με τις ανάγκες του σε νερό.Επίσης, τόσο στην περίπτωση του απλού λάστιχου όσο και του συστήματος αυτόματου ποτίσματος, ελέγχουμε τακτικά το σημείο που εφαρμόζει στη βρύση γιατί αυτό είναι που ”ενοχοποιείται” συνήθως για τις περισσότερες διαρροές.
3. Μαζεύουμε το βρόχινο νερό. Μια απλή και πρακτική λύση δε, είναι να τοποθετήσουμε κάποια δοχεία στις απολήξεις των σωλήνων και των υδροροών μας και κατόπιν να ρίχνουμε το νερό που θα συγκεντρώσουμε σε μία κεντρική δεξαμενή απ’ όπου και θα το χρησιμοποιούμε για το πότισμα του κήπου μας. Επιλέγουμε να ποτίζουμε την καλύτερη ώρα.
4. Ιδανική ώρα ποτίσματος θεωρείται η πρωινή – κάπου μεταξύ 6-9.30 π.μ. όταν ο ήλιος δεν έχει ακόμη ‘δυναμώσει’ κι έτσι το νερό δεν εξατμίζεται γρήγορα. Για το μεσημέρι δεν το συζητάμε, ενώ με το απογευματινό πότισμα υπάρχει ο κίνδυνος τα φύλλα των φυτών μας να παραμείνουν υγρά όλο το βράδυ – κάτι που τα κάνει περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειε 5. 5. 5. Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ποτίσματος .
5. Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ποτίσματος Δεν ποτίζουμε πάνω στα φύλλα καθώς αυτό θα εξατμιστεί σύντομα. Ποτίζουμε γύρω από τις ρίζες.. Φτιάξτε μια ευρύχωρη ποτιστική λεκάνη βάθους περίπου 20εκ. γύρω σε κάθε φυτό (ή γύρω σε ομάδες από μικρότερα φυτά) προσέχοντας να γίνουν τα τοιχώματα ίσα, ώστε όταν γεμίζει νερό να μην χύνεται στο γύρω χώμα.
- Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη χρήση νερού στον κήπο μας. Καταργείστε το γκαζόν. Τα γκαζόν ευθύνονται για την ψηλότερη κατανάλωση νερού στον κήπο. ΄Εχει υπολογιστεί ότι για να διατηρηθεί ένα γκαζόν πράσινο και ζωηρό σε μεσογειακό κλίμα απαιτούνται περίπου 1.000 λίτρα νερό κατά τετραγωνικό μέτρο κάθε καλοκαίρι. Το γκαζόν μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πλακόστρωτο ή χαλίκι. Και τα δύο ταιριάζουν σε μεσογειακούς κήπους και συγχρόνως παρέχουν μια στεγνή επιφάνεια ως καθιστικό ή και «τραπεζαρία» για τις χειμωνιάτικες λιακάδες.
7. Φροντίζουμε ώστε ο κήπος μας να έχει σωστή χωροταξία Στον κήπο οργανώστε τα φυτά σας κατά ομάδες ανάλογα με τις ποτιστικές τους ανάγκες. Δεν έχει νόημα να βάλετε ένα είδος που χρειάζεται συνέχεια νερό δίπλα σε ένα που μπορεί άνετα να βγάλει το καλοκαίρι χωρίς νερό και να ποτίζετε και τα δύο μαζί.Τα φυτά που χρειάζονται πολύ νερό βάλτε τα σε γλάστρες, ίσως κοντά στο σπίτι. Αν χρησιμοποιείτε γκρίζο νερό (δείτε παρακάτω), μπορείτε να κατευθύνετε την παροχή σ’ένα ειδικό παρτέρι με πολύχρωμα υποτροπικά και εποχιακά φυτά κοντά στο σπίτι.
- Ποτίζουμε χωρίς να σπαταλάμε το νερό. Είτε έχετε αυτόματο σύστημα είτε ποτίζετε με λάστιχο, το σημαντικό είναι να ξέρετε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα νερού κατά αραιά διαστήματα έχει μεγαλύτερη αξία για τα φυτά από το συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες. Ο λόγος είναι ότι το συχνό πότισμα με λίγο νερό ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτύξουν τις ρίζες τους κοντά στην επιφάνεια του χώματος, ενώ η άφθονη παροχή νερού κατά αραιά διαστήματα επιτρέπει στο νερό να διεισδύσει βαθειά και ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτύξουν τις ρίζες τους εις βάθος, πράγμα που τους επιτρέπει να αντισταθούν στην ξηρασία.
.