Πώς μπορώ να ψωνίζω ακόμη πιο οικονομικά από το super market .

01.Πηγαίνετε προετοιμασμένοι – κάντε μία λίστα με τα ψώνια. Με την λίστα δεν θα φορτωθείτε με άσκοπα πράγματα  .Σαν καταναλωτικό ον σκεφτείτε ότι είναι στη φύση μας να αγοράζουμε όσο βλέπουμε.  Γι αυτό μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας , …………..στην λίστα σας.

02. Αποφύγετε τις αυθόρμητες αγορές Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής. Πόσες φορές αγοράσαμε κάτι άσκοπο όταν περιμέναμε στην ουρά για να πληρώσουμε.. Από τσίχλες και καραμέλες, μέχρι γκοφρέτες, σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα. Αυτές είναι οι λεγόμενες αυθόρμητες αγορές. Και βέβαια, οι αυθόρμητες αγορές είναι πολύ περισσότερες όταν πάμε για ψώνια πεινασμένοι. Κι αυτό γιατί μέσα στην πείνα μας, όλο και περισσότερα σνακ (γαριδάκια, σοκολάτες κλπ) θα αγοράσουμε.

03.  Μην παίρνετε μαζί σας τα παιδιά σας. Ερευνες έχουν δείξει ότι γονείς που ψωνίζουν μαζί με τα παιδιά τους, τείνουν να δαπανούν πολλά περισσότερα χρήματα, έως και 40% περισσότερα σε σύγκριση με αυτούς που ψωνίζουν μόνοι τους.  .Ακόμη όταν ψωνίζουμε με τα παιδιά δεν είμαστε συγκεντρωμένοι με αποτέλεσμα να συγκρίνουμε λιγότερο ή και καθόλου τις τιμές των προιόντων.

04.  Αποφύγετε τα προιόντα που βρίσκονται στο ύψος των ματιών.  Συνήθως λόγω μαρκετιγκ τα προιόντα που βρίσκονται σε αυτή την θέση είναι και τα πιο ακριβά, αυτά που αποφέρουν και το μεγαλύτερο κέρδος στο κατάστημα. Δεν είναι πάντα τα πιο ακριβά αλλά συνήθως είναι . Γι αυτό μην διστάσετε να δείτε και αυτά που είναι στα χαμηλότερα ράφια , θα βγείτε κερδισμένοι.

05 . Να είστε προσεκτικοί όταν πάτε στο ταμείο. Δεν είναι κακό ούτε υπάρχει λόγος να αισθάνεστε αμήχανα. Για παράδειγμα μπορεί να μην σας έχει περαστεί κάποια έκπτωση ή ένα προϊόν να έχει λάθος τιμή ή ακόμη το προιόν που νομίζαμε ότι έχει έκπτωση τελικά να μην έχει. Για να μην πληρώσετε εσείς για κάποιο πιθανό λάθος του ταμία ή του καταστήματος καλό είναι να τσεκάρετε τις τιμές των προιόντων την στιγμή των αγορών σας. Αν δείτε οποιοδήποτε λάθος πείτε το αμέσως. Είναι προτιμότερο να έχετε κάνει εσείς λάθος σε κάποια εκτίμηση παρά οι άλλοι.

06 . Δοκιμάστε τα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας.  Πρόκειται για προϊόντα τα οποία φέρουν πάνω στη συσκευασία τους την επωνυμία του εκάστοτε καταστήματος, είναι εξίσου ποιοτικά με τα πιο διάσημα και φυσικά αρκετά πιο φτηνά. Μην τα απορρίπτεται.

07.  Προτιμάτε  τις οικογενειακές συσκευασίες .Συσκευασίες με μεγαλύτερη ποσότητα, οι οποίες είναι έτσι κι αλλιώς πιο οικονομικές, οπως 3+1 ή 2+1 ή ακόμη και 1+1 δώρο Φυσικά και εδώ είναι καλό να συγκρίνετε τις τιμές με αντίστοιχα προιόντα.

08.  Μην ψωνίζετε μόνο από ένα κατάστημα. Η συνήθεια είναι μεγάλη υπόθεση και δύσκολα κόβεται. Επισκεφτείτε και ένα ακόμη super market η το πολύ δύο για να συγκρίνεται τιμές. Πιστέψτε με υπάρχουν προιόντα που θα βρείτε μεγάλες διαφορές. Για αυτές τις διαφορές κρίνετε αν αξίζει να ψωνίζεται και από ένα ακόμη super market

09.  Ελέγξτε τα καρτελάκια με τις τιμές κάτω από τα προϊόντα.
Μπορεί η απόλυτη τιμή ενός προϊόντος να είναι χαμηλότερη από άλλες,  αλλά στην πραγματικότητα  η τιμή του ανά γραμμάρια να βγαίνει υψηλότερη Γι’ αυτό, για να εντοπίσεις το αληθινά πιο οικονομικό προϊόν σε μια κατηγορία, έλεγξε την τιμή ανά γραμμάρια που αναγράφεται πάντα και στη συνέχεια σύγκρινέ την με αυτήν των ανταγωνιστικών προϊόντων.

10.  Οργάνωσε τα ψώνια ανάλογα με ότι υπάρχει ήδη στο ντουλάπι και το ψυγείο σου. Όταν οργανώνεις το μενού της εβδομάδος τσέκαρε ποιες τροφές περιμένουν ήδη στο ντουλάπι σου και αναζήτησε, στη συνέχεια, συνταγές που μπορείς να φτιάξεις με αυτές αντί να οργανώνεις τα ψώνια σου ανάλογα με τις συνταγές που βρίσκεις στο Ίντερνετ,. Αν έχω μελιτζάνες στο ψυγείο , ας βάλω αυτή την εβδομάδα ένα φαγητό με αυτές , πριν μου χαλάσουν. Ακόμη αντί να αγοράσεις λευκό ρύζι για τα γεμιστά σου, φτιάξε τα με το  ρύζι basmati που έχει ξεχαστεί  . Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την ποσότητα των προϊόντων που καταλήγεις να πετάς στα σκουπίδια και μακροπρόθεσμα, θα κάνεις οικονομία.

11.  Βγάλτε κάρτες bonus του supermarket Αν δεν το έχετε κάνει ήδη , κάντε το. Σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι καθώς θα επωφελειθείτε από εκπτώσεις, δωροεπιταγές και  bonus

 

του Γιώργου Σαλβαρά

 

 

 

 

 

keyboard_arrow_up