Δεν υπάρχουν Σχόλια

Πώς θα γίνει η μείωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια

Την φορολογική ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν και θα λάβουν μειωμένα ενοίκια αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και η βοήθεια προς αυτούς.

Tην καθιέρωση έκτακτης έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματος εξετάζει η κυβέρνηση ως λύση «αποζημίωσης» για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων απώλεσαν ή πρόκειται να απολέσουν εισοδήματα εξαιτίας της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου κατά ποσοστό 40%, η οποία επιβλήθηκε νομοθετικά ως μέτρο κατά της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και τον Μάιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία κατέθεσε 5 προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι με τη μέριμνα που ελήφθη για τους εργαζόμενους που πλήττοντες «μεταφέραμε ένα κομμάτι του προβλήματος στους ιδιοκτήτες ακινήτων» και δεσμεύτηκε για ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ξανά στο θέμα των ενοικίων, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», επισημαίνοντας ότι το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει πρωτοβουλία ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες που έλαβαν μειωμένα μισθώματα.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η καθιέρωση έκτακτης έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματος εξετάζει η κυβέρνηση ως λύση «αποζημίωσης» για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων απώλεσαν ή πρόκειται να απολέσουν εισοδήματα.το ποσό της έκπτωσης, το οποίο θα αφαιρείται από τον καταβλητέο φόρο εισοδήματος που θα αναγράφει το εκκαθαριστικό σημείωμα της φετινής φορολογικής δήλωσης κάθε ιδιοκτήτη, θα προκύπτει με την εφαρμογή κλιμακούμενων ποσοστιαίων συντελεστών επί του συνολικού ποσού εισοδηματικής απώλειας που θα δηλώσει κάθε ιδιοκτήτης σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΤAXISnet. Η κλιμάκωση των συντελεστών θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ύψους της εισοδηματικής απώλειας. Δηλαδή, όσο πιο μικρό θα είναι το ποσό της συνολικής απώλειας μισθωμάτων τόσο πιο μεγάλο ποσοστό θα εφαρμόζεται επ’ αυτής για να προκύψει σε ποσό η έκτακτη μείωση (έκπτωση) επί του συνολικού φόρου εισοδήματος του ιδιοκτήτη. Αντιθέτως, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσό της απώλειας εισοδημάτων από μισθώματα τόσο πιο μικρό θα είναι το ποσοστό (ο συντελεστής) που θα εφαρμόζεται για να προκύψει το ποσό της μείωσης φόρου εισοδήματος. Σε περίπτωση που το ποσό της έκπτωσης φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο του συνολικού φόρου εισοδήματος που θα καλείται να καταβάλει ο ιδιοκτήτης με το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής του δήλωσης, το επιπλέον ποσό θα κρατείται ως πίστωση φόρου προκειμένου να αφαιρεθεί από άλλες επερχόμενες φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, όπως ο φετινός ΕΝΦΙΑ.Η κυβέρνηση εξετάζει ως εναλλακτική λύση το ενδεχόμενο να απαλλάξει από τη φορολογία εισοδήματος τα «κουρεμένα» κατά 40% ποσά ενοικίων που έχουν εισπράξει ή θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Εάν επιλεγεί όμως αυτή η λύση, η οποία θεωρείται λιγότερο πιθανή, η απαλλαγή θα εφαρμοστεί το 2021, κατά την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν οι ιδιοκτήτες για το 2020.

Πηγή dikaiologitika.gr