Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και η χρήση τους κάνει καλό στη τσέπη μας αλλά και στο περιβάλλον.

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Καταρχήν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, από 6500 ώρες έως και 10000 ώρες σε σχέση με μία απλή λάμπα που αντέχει 1000περίπου ώρες.

Κοστίζουν περισσότερο όταν τις αγοράζουμε και λιγότερο όταν τις χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα μια λάμπα 20W χαμηλής κατανάλωσης δίνει φως αντίστοιχο με μια λάμπα πυρακτώσεως 100W. Ετσι έχουμε οικονομία τόσο από την μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, όσο και από την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα  , μια λάμπα 100W  κοστίζει 0.01€ για 1 ώρα λειτουργίας, ενώ ένας λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης 0.002€, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ. Αν υπολογίσουμε ότι στο σπίτι μας έχουμε 8 λάμπες οι οποίες λειτουργούν 3 ώρες ημερησίως η κάθε μία, το χρόνο καίνε 8640 ώρες συνολικά. Σε αυτή τη περίπτωση θα πληρώσουμε 86€ για τις λάμπες πυρακτώσεως και 17€ για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Ολοι οι λαμπτήρες δεν είναι ίδιοι, υπάρχουν πολλών ειδών στην αγορά , όμως είναι καλύτερα να προτιμάμε τους επώνυμους γιατί έχουν καλύτερη τεχνολογία και άρα καλύτερη απόδοση.

Εχουν όμως ένα μειονέκτημα, περιέχουν υδράργυρο, που αν και σε ελάχιστη ποσότητα μόλις 2 mg εντούτοις θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν σπάσουν. Αυτή ποσότητα θεωρείτε ακίνδυνη για την υγεία μας  . Πρόκειται για μια διαπίστωση όμως που το τελευταίο διάστημα βρίσκει πολλούς επικριτές καθώς ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει κανείς να διαβάσει  προσεκτικά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σχετικά με την χρήση, συλλογή και εναπόθεση των λαμπτήρων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι χρησιμοποιώντας λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας μπορούμε να κάνουμε οικονομία έως και 80% σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.  Οσο για το περιβάλλον οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει 38 τόνους Διοξειδίου του άνθρακα, 156 βαρέλια πετρελαίου και 52 σταθμούς ενέργειας.

 

keyboard_arrow_up